ΜΕΝΟΥ
ΕΛ ΕΝ
ΕΠΟΜΕΝΟ

ΟΡΓΑΝΟΠΟΙΙΑ

Η κατασκεύη των οργάνων μου είναι ανάλογα τον σωματότυπο του μουσικού χρησιμοποιώντας 2 στυλ . Το πρώτο είναι το στυλ φουσταλιέρη -67 κλίμακα και το δεύτερο από ένα παλιό μπουλγαρί- 70 κλίμακα.
Τα ξύλα του σκάφους για σκαφτό μασίφ είναι μαύρη μουρνιά (από 20 ετών έως 500 ετών), καρυδιά ντόπια και αλλά ξύλα κατά προτίμηση του μουσικού.

Το σκάφος με ντόγιες μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε έβενο, παλίσανδρο, βραζιλιάνικο παλίσανδρο , ζηροκότε, βέγκε,κοκομπόλο και άλλα εξωτικά ξύλα, όπως επίσης και στην ταστιέρα.

Στο χέρι χρησιμοποιώ καρυδιά, μουριά, μαύρη μουρνιά, μαόνι, μαόνι σίπο, φλαμούρι και ταστιέρα.

Τα κλειδιά του οργάνου χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τα ξύλινα είναι από έβενο ή ινδικό παλίσανδρο. Τα μηχανικά είναι πιστή απομίμηση του ξύλινου σχηματικά αλλά και στο θέμα βάρους με την ιδιαιτερότητα εσωτερικού μηχανισμού με γρανάζια για τον καλύτερο έλεγχο και ακρίβεια στο κούρδισμα της χορδής.

Οι μπερντέδες που χρησιμοποιώ είναι συνήθως από μπετονιά διότι μετακινούνται. Η άλλη επιλογή είναι κάτα παραγγελία από χαλκόσυρμα ή μετάστα, τα οποία είναι σταθερά. Στο χαλκόσυρμα υπάρχει συστολή-διαστολή ανά εποχή και θέλει συχνότερο ρύθμισμα.

Η διακόσμηση του οργάνου γίνεται από φίλντισι- όστρακο-άμπαλον- άμπαλον white-άμπαλον purle- ημιπολύτιμες πέτρες, ταρταρούγκα, φιλέτα και πυρογραφία στο καπάκι.

Μπουλγαρί

Μπουλγαρί

Το μπουλγαρί είναι ένα όργανο που προέρχεται από την αρχαία ελληνική πανδούρα, της οικογένειας του ταμπουρά, που στην Κρήτη πήρε αυτή τη μορφή και διακρίνεται από την ιδιαιτερότητα του ήχου, της κατασκευής και του παιξίματος. Σύμφωνα με μαρτυρίες παλιών μπουλγαριτζήδων, το όνομα ίσως να οφείλεται στις μπουργκάνες τις οποίες μερικοί αποκαλούν μπουλγάρες(τυλιχτές χορδές).Παρόλα αυτά, κανείς δεν ξέρει από πού προέρχεται το όνομα του οργάνου.

Το μπουλγαρί είναι σκαφτό όργανο με μια μεγάλη οπή στο σκάφος και στο καπάκι έχει τρεις μικρές οπές . Το σκάφος κατασκευάζεται κυρίως από μαύρη μουριά. Το χέρι από μαλακότερο ξύλο και το καπάκι από κατράνι ( κέδρος λιβάνου)ή έλατο. Έχει τρεις διπλές χορδές, όπου στα δύο πάνω ζευγάρια μπαίνουν μπουργκάνες (τυλιχτές χορδές)με κούρδισμα (λα, ρε, σολ-σολ, ρε, σολ, κ,α,). Τα διαστήματα του μπουλγαριού είναι από μπερντέδες και παίζεται με φτερό.

Διάφορα σκαφτά όργανα με μπερντέδες έχουν κατά καιρούς ονομαστεί μπουλγαριά, το γνήσιο, κρητικό μπουλγαρί είναι ένα πολύ ιδιαίτερο όργανο. Είναι δύσκολο να κατασκευαστεί ένα σωστό μπουλγαρί το οποίο δεν θυμίζει σάζι, τζουρά, τρίχορδο μπουζούκι ή άλλου είδους ταμπουρά. Κριτήριο για την κατασκευή του κρητικού μπουλγαριού είναι κυρίως ο ιδιαίτερος ήχος του. «Πρότυπα» υπάρχουν σήμερα· το <<ιστορικό>> μπουλγαρί του Φουσταλιέρη το οποίο μετράει πάνω από 150 έτη και άλλο ένα, πιθανόν ακόμη παλαιότερο. Χρόνια τώρα κάνουμε έναν μεγάλο αγώνα για την διάσωση και την <<αναβίωση>> του σχεδόν εξαφανισμένου οργανου αυτου.

Λαγούτο

Λαγούτο

Η κατασκεύη των λαγούτων γίνεται ανάλογα τον σωματότυπο ,το κούρδισμα (λα-ρε-σολ-ντο παλιό,μι-λα-ρε-σολ καινούριο) και το γούστου του μουσικού στο ήχο, χρησιμοποιώντας πέντε διαφορετικά καλούπια για το κρητικό λαγούτο σε σκάφος κλίμακα και ποικιλία ξύλων :

Νο1.κισσαμίτικο αχλαδόσχημο 75 κλίμακα (μεσαίο-μακρύ σκάφος)
Νο2.κισσαμίτικο αχλαδόσχημο 73,5-74 κλίμακα (μικρό σκάφος)
Νο3.στυλ Γ. Φραγγεδάκη 74 κλίμακα (μεγάλο σκάφος )
Νο4. Στυλ Λ.Φραγγεδάκη 74 κλίμακα (μεσαίο κοντό σκάφος)
Νο5.στυλ Θ.Μουντάκη 74 κλίμακα (μεγάλο σκάφος)
Νο6.παιδικό-μαθητικό.

Τα ξύλα του σκάφους συνήθως είναι μαύρη μουρνιά (από 20 ετών έως 500 ετών), καρυδιά ντόπια και αλλά ξύλα κατά προτίμηση του μουσικού όπως έβενο, παλίσανδρο, βραζιλιάνικο παλίσανδρο , ζηροκότε, βέγκε,κοκομπόλο και άλλα εξωτικά ξύλα, όπως επίσης και στην ταστιέρα.

Στο καπάκι χρησημοποιώ έλατο ,κέδρο Λιβάνου (κατράνι) ,κέδρο Καναδά και όρεγκον. Στο χέρι χρησιμοποιώ καρυδιά, μουριά, μαύρη μουρνιά, μαόνι, μαόνι σίπο, φλαμούρι. Τα κλειδιά του οργάνου χωρίζονται σε τριείς κατηγορίες.Τα κλασσικά σιδερένια όπως groove,saller με τρύπα από κάτω ή στο πλάι.Τα ξύλινα είναι από έβενο ή ινδικό παλίσανδρο (σε ειδική παραγγελία). Τα μηχανικά είναι πιστή απομίμηση του ξύλινου σχηματικά αλλά και στο θέμα βάρους με την ιδιαιτερότητα εσωτερικού μηχανισμού με γρανάζια για τον καλύτερο έλεγχο και ακρίβεια στο κούρδισμα της χορδής. Οι μπερντέδες που χρησιμοποιώ είναι από μπετονιά διότι μετακινούνται.

Η διακόσμηση του οργάνου γίνεται από όστρακο - άμπαλον white-άμπαλον purle (σγουρό)- ημιπολύτιμες πέτρες, ταρταρούγκα ,πάστα ,ροζέτα ,φιλέτα ,κόκαλα ,σκαλιστό λιοντάρι στο καράουλο και φιγούρες με σχέδια (κατά παραγγελία).

Μπουζούκι τρίχορδο

Μπουζούκι τρίχορδο

Η κατασκεύη των Μπουζουκιων γίνεται ανάλογα τον σωματότυπο ,το κούρδισμα (ρε-λα-ρε τριχορδο,ρε-λα-φα-ντο τετραχορδο) και το γούστου του μουσικού στο ήχο και στην διακοσμηση, χρησιμοποιώντας πέντε διαφορετικά καλούπια τρια για τριχορδο μικρο μεσαιο μεγάλο αχλαδοσχημο σε σκάφος και δυο για τετραχορδο μεσαίο μεγάλο, σε κλίμακες 67,68,69,70 και ποικιλία ξύλων :
Νο1.τρίχορδο μικρο αχλαδόσχημο στυλ Ζοζεφ
Νο2.τρίχορδο μεσαιο αχλαδόσχημο στυλ Ζοζεφ
Νο3.τρίχορδο μεγάλο σκάφος στυλ Ζοζεφ
Νο4.τετράχορδο μεσαίο σκάφος
Νο5.τετράχορδο μεγάλο σκάφος

Τα ξύλα του σκάφους συνήθως είναι μαύρη μουρνιά (από 20 ετών έως 500 ετών), καρυδιά ντόπια και αλλά ξύλα κατά προτίμηση του μουσικού όπως έβενο, παλίσανδρο, βραζιλιάνικο παλίσανδρο , ζηροκότε, βέγκε,κοκομπόλο και άλλα εξωτικά ξύλα, όπως επίσης και στην ταστιέρα.

Στο καπάκι χρησημοποιώ έλατο ,κέδρο Λιβάνου (κατράνι) ,κέδρο Καναδά και όρεγκον. Στο χέρι χρησιμοποιώ καρυδιά, μουριά, μαύρη μουρνιά, μαόνι, μαόνι σίπο, φλαμούρι. Τα κλειδιά του οργάνου χωρίζονται σε τριείς κατηγορίες.Τα κλασσικά σιδερένια όπως groove,saller με τρύπα από κάτω ή στο πλάι.Τα ξύλινα είναι από έβενο ή ινδικό παλίσανδρο (σε ειδική παραγγελία). Τα μηχανικά είναι πιστή απομίμηση του ξύλινου σχηματικά αλλά και στο θέμα βάρους με την ιδιαιτερότητα εσωτερικού μηχανισμού με γρανάζια για τον καλύτερο έλεγχο και ακρίβεια στο κούρδισμα της χορδής.

Η διακόσμηση του οργάνου γίνεται από όστρακο - άμπαλον white-άμπαλον purle (σγουρό)- ημιπολύτιμες πέτρες, ταρταρούγκα ,πάστα ,ροζέτα ,φιλέτα ,κόκαλα και φιγούρες με σχέδια (κατά παραγγελία).

Λύρα

Λύρα

Η κατασκεύη των οργάνων μου βασιζεται σε 2 στυλ . Το πρώτο είναι το στυλ Εμ.Σταγάκη . Η σημερινή μορφή της Κρητικής λύρας πρωτοκατασκευάστηκε και καθιερώθηκε γύρω στο 1940-45 από τον Εμ.Σταγάκη. Επηρεασμένος από το βιολί πρόσθεσε τον χοχλιό και τη γλώσσα αλλά συγχρόνως άλλαξε και το ηχόχρωμά της. Το δεύτερο στυλ είναι μια λύρα της συλλογής μου αχλαδόσχημη πιθανών παλαιότερη με γλώσσα και χοχλιό άγνωστου κατασκευαστή.
Στο καπάκι χρησιμοποιώ κατράνι ( κέδρος λιβάνου) , έλατο ,κέδρο Καναδά και Όρεγκον.
Τα ξύλα του σκάφους για σκαφτό μασίφ είναι μαύρη μουρνιά (από 20 ετών έως 500 ετών), καρυδιά ντόπια και αλλά ξύλα κατά προτίμηση του μουσικού όπως έβενο, παλίσανδρο, βραζιλιάνικο παλίσανδρο , ζηροκότε, βέγκε,κοκομπόλο και άλλα εξωτικά ξύλα,
Τα κλειδιά του οργάνου χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.Τα ξύλινα είναι από έβενο ή ινδικό παλίσανδρο. Τα μηχανικά είναι πιστή απομίμηση του ξύλινου σχηματικά αλλά και στο θέμα βάρους με την ιδιαιτερότητα εσωτερικού μηχανισμού με γρανάζια για τον καλύτερο έλεγχο και ακρίβεια στο κούρδισμα της χορδής,και τα σιδερένια (groove).
Η διακόσμηση του οργάνου γίνεται από φίλντισι- όστρακο-άμπαλον- άμπαλον white-άμπαλον purle- ημιπολύτιμες πέτρες, ταρταρούγκα, φιλέτα και πυρρογραφία.

Επισκευές

Επισκευές

Οι επισκευές όταν αφορούν παλαιά ιστορικά μουσικά όργανα διάσημων οργανοποιών και μουσικών όπως Γ. Κουτσουρέλης , Εμμανουήλ ,Γεώργιος και Ελευθέριος Φραγκεδάκης , Μουντακης , Σταγάκης , Μαλινάκης , Απαρτιάν κ.α.. κύριο μέλημα είναι να διατηρηθούν τα παλαιά ξύλα το οποίο είναι ποιο δύσκολο από το να κατασκευαστεί ένα καινούργιο όργανο αλλά και να παραμείνει η αισθητική του οργάνου όπως ήταν η όποια εκφράζει την ανάλογη εποχή.

Ευχαριστώ ιδιαίτερα την οικ. Κουτσουρέλη που μου τα εμπιστεύτηκαν