ΜΕΝΟΥ
ΕΛ ΕΝ
ΕΠΟΜΕΝΟ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

Η μέθοδος διδασκαλίας που ακολουθείται περιλαμβάνει τα εξής στάδια:

• Στάση σώματος
• Δομή χεριών
• Τοποθέτηση δακτύλων αριστερού χεριού
• Ασκήσεις για δεξί χέρι (πένα)
• Ρυθμοί- μετρονόμος
• Θεωρία και πράξη σε κλίμακες- δρόμους με την αρμονία τους σε όλες τις τονικότητες.
• Σε πεντάγραμμο
• Αυτοσχεδιασμός- ταξίμι
• Μπερντελίδικο σύστημα

Το μπερτελίδικο σύστημα είναι ένας χειρισμός που αφορά το μπουλγαρί και το λαγούτο με ελάχιστες διαφορές μεταξύ τους. Οι ρίζες του είναι δωρικές (μονοφωνική μελωδία με ένα ή δύο ισοκρατήματα) με επιρροές στο πέρασμα του χρόνου της δύσης και της ανατολής, το οποίο διαμορφώθηκε στο κέντρο της μεσογείου και διατηρήθηκε στη δυτική Κρήτη.

Μπουλγαρί

Μπουλγαρί

Το μπουλγ(κ)αρί είναι έγχορδο μουσικό όργανο που ανήκει στην οικογένεια των ταμπουράδων, χαρακτηριστικό της μουσικής της Κρήτης και προέρχεται από την αρχαιοελληνική Πανδούρα. Το ηχείο του είναι κυρτό και έχει σχήμα αχλαδιού, ενώ ο βραχίονάς του είναι μακρύς και λεπτός. Έχει τρεις διπλές χορδές, λεπτές από ατσάλι, και κινητούς μπερντέδες. Ο καβαλάρης είναι κινητός και οι χορδές δένονται στο κάτω άκρο του οργάνου. Στο σχήμα μοιάζει με το αραβικό σάζι, αλλά σε μέγεθος πιο πολύ στον τζουρά.

Λαγούτο

Λαγούτο

Το λαούτο ή λαγούτο, είναι έγχορδο όργανο, που στην ελληνική παραδοσιακή μουσική χρησιμοποιείται κυρίως σαν συνοδεία σε βιολί, λύρα, κλαρίνο, ή άλλα όργανα - παρ'όλα αυτά οι σολιστικές δυνατότητές του είναι πολύ μεγάλες. Το λαγούτο αποτελεί σύνθεση στοιχείων από την αρχαιοελληνική πανδούρα (μακρύ χέρι). Συγγενεύει με το ούτι αλλά έχει μεγαλύτερο μπράτσο. Κουρδίζεται Μι Λα Ρε Σολ (κρητικό λαούτο) και Λα Ρε Σολ Ντο (στεριανό και νησιώτικο λαούτο), από κάτω προς τα πάνω.

Μπουζούκι τρίχορδο

Μπουζούκι τρίχορδο

Η καταγωγή του μπουζουκιού σαν όργανο είναι ελληνική, ενώ θεωρείται όπως κι όλα τα λαούτα, σαν ένα είδος μετεξέλιξης της αρχαιοελληνικής Πανδούρας. Η καταγωγή του μπουζουκιού, ως απόγονος της αρχαίας ελληνικής μουσικής, τοποθετείται στην αρχαία Ελλάδα, όπου υπήρχε το αντίστοιχο αρχαιοελληνικό όργανο γνωστό κι ως "Πανδουρίδιον" ή αλλιώς "τρίχορδο" επειδή είχε τρεις χορδές.

Μαντολίνο

Μαντολίνο

Το μαντολίνο είναι έγχορδο νυκτό μουσικό όργανο από την Ιταλία. Δημιουργήθηκε λίγο πριν το τέλος του 17ου αιώνα. Είναι η τελειοποίηση της "μάντολα" (Mandola ή Mantola), ενός οργάνου που χρονολογείται από τον Μεσαίωνα. Στη κρητική μουσική καθιερώθηκε τα τελευταία 100 χρόνια.